B ittere sinaasappelen

Bittere sinaasappelen of pomeransen

liggen nooit in de supermarkten en

ook de meeste groenteboeren hebben

ze niet. Biologische groentestallen

vaak wel. En groenteboeren kunnen

ze, zo hebben lezers eerdere jaren

gemeld, bestellen. Dus vraag ernaar.

Wie ze niet te pakken kan krijgen,

moet de fantasie maar botvieren op

gewone sinaasappelen en heel lekkere

kant-en-klare marmelade kopen

voor de taart.

M armelad e

Marmelade is eenvoudig te maken.

Kook twee kilo bittere sinaasappelen

zachtjes gaar in zo’n anderhalf uur.

Haal ze uit het water. Gooi 3 kilo suiker

in het kookwater en laat dat oplossen.

Snijd de sinaasappelen in stukken,

houd de pitten apart, en snijd de

stukken in reepjes, maak ze zo fijn als

u lekker vindt. Doe de sinaasappelpitten

in twee losse theezakjes (er

komen erg veel pitten uit) en doe die

met de sinaasappelschillen terug in

de pan. Breng aan de kook en laat een

kwartier hard koken. Knijp de pittenzakjes

daarna goed uit boven de pan.

Neem een grote hapjespan. Schep

daar steeds een stuk of zes soepopscheplepels

nog dunne marmelade

in en laat die tien minuten op hoog

vuur inkoken. Vul daarmee goed

schoongemaakte en even gesteriliseerde

(in kokend water) jampotten

mee. Een jamtrechter is handig.

Draai de potten dicht en laat ze op hun

kop staan tot ze vrijwel afgekoeld zijn.

W ijn

Drink eens wijn bij sinaasappelen.

Toevallig lag er nog een fles van de

Overijsselse Reestlandhoeve, vast

ooit eens gekregen. De combinatie

klinkt onwaarschijnlijk, maar was

geweldig: een ietsje mousserende,

ietsje zoete muskaatwijn bij de dragonsinaasappelkip.

De wijn smaakt

bijna boterig en hield zich prima bij de

sinaasappel en zijn schillen. Oef wat

een heerlijke combinatie. En dat voor

een wijn uit Nederland. Soms helpt

iets onverwachts je over allerlei

domme vooroordelen heen.

Reestlander Muscat 2010, prijs: 12,50

euro voor 0,75 liter. Te bestellen bij

re e s t l a n d h o e v e . n l

C omb inaties

De smaakbijbel van Niki Segnit raadt

ook onverwachte sinaasappelcombinaties

aan: met ananas bijvoorbeeld

(„Alle levensvreugde van een hawaïshirt

zonder de schande van het zelf te

dragen”), of sinaasappelolie met

chilipeper voor over de vis. Jaha, dat

klinkt goed! Vergeet ook niet: sinaasappel

met venkel en olijf. Of partjes

sinaasappel in een met korianderzaad

op smaak gebrachte suikersiroop

THUISKOKN I EUW S

Marjoleine Vos NRC Next bijlage Lux 28-01-2012